Nyheter

Här hittar du nyheter om oss, vår bransch, frukter med mera. 

Välkomna att besöka denna sida, lite då och då!

Nu är det vinter och det kan betyda bananproblem - 2018-11-28

Hela vår bransch lider av perioden när kylan kommer.
Trots att bilarna kan ha kyla/värme i sig, så räcker det att man öppnar dörren några gånger för att den riktiga kylan skall leta sig in till bananerna. 


Detta brottas vi alla med och kunderna kan uppleva att bananerna ser tråkiga och bruna eller gråa ut. Det är inga fel på själva bananer, det är bara skalet som tagit skada och vi arbetar självklart med att denna vintern skall bli bättre än tidigare vintrar.

Vi hoppas på förståelse och att ni trots att bananen ser lite grå ut, vågar smaka på den och upplever att smaken är lika bananas som alltid!

Säsong för blomflugor - 2017-08-26

Så är det den tiden på året när bananflugorna kommer på besök, både hemma och på jobbet! Så här slipper ni dem!

Det är alltid samma visa. Sensommaren betyder de sista varma dagarna att njuta av och besök av små svarta flugor i köket. Såväl hemma som på jobbet får vi besök av dem. 
 
Det är bananflugan, Drosophila, som kommit för att kalasa på bl.a. blommor, mogen frukt, saft, mat och sopor. Står det t.ex. ett glas framme med rester av saft eller vin så är de där direkt! 
 
Det är jästdoften som bananflugorna dras till. Jäst finns överallt i våra hem, förutom i köket hittar man den på huden och i dofter från frukter och blommor. Att undvika bananflugor är därför mycket svårt. 
 
Om man vill bli av med bananflugor på jobbet så skall vi här tipsa er om hur ni enkelt löser detta:
 
Först och främst ta undan den gamla frukten inför helgen. När ni ändå inte är på jobbet så behöver ju inte de sista frukterna ligga framme, ni kan ju t.ex. lägga in de sista äpplena i kylen inför nästa vecka. Se också till så att det inte står någon gammal mat framme eller ligger i någon soptunna över helgen.
 
Fånga sedan bananflugorna genom att locka dem till en fälla. Töm fällan efter ett par dagar och sätt ut en ny tills alla bananflugor är borta.
 
Så här gör du en fälla för bananflugor!
Ta en plastmugg eller dela en petflaska. Blanda följande:
1 dl vatten
1 dl vinäger (gärna äpplecidervinäger)
Några droppar diskmedel.
Har ni även lite honung så kan ni även ha i någon tesked honung i blandningen, men det är inte ett måste.
 
Flugorna lockas dit och när de landar på blandningen så har diskmedlet tagit bort ytspänningen så de drunknar.
 
Låt denna blandning stå några dagar (det går bra att dela upp den i några muggar) och byt sedan ut den för att få ny fräsch blandning som luktar mycket...
Nu hoppas vi på en underbar sensommar med varma och sköna kvällar, innan hösten och kylan kommer krypande.
 
Vi på Fruktvärden hoppas ni haft en underbar sommar!